Så här kommer hastigheterna se ut i Grycksbo om förslaget går igenom Foto: Falu kommun/SVT Grafik

Kommunens hastighetsplan verkställdes aldrig

Uppdaterad
Publicerad

Redan 2010 ändrades hastigheterna i Falu tätort. Efter det var det tänkt att tätorten på landsbygden skulle följa efter. Men så blev det inte. Planen som fanns verkställdes aldrig.

– Det jobbades med det här mellan 2011 och 2013 sedan stannade det av. Antagligen mycket på grund av resursbrist, säger Jonny Gahnshag (S), ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden i Falun.

Planen var att de större samhällena runt om i kommunen, bland annat Grycksbo, Bjursås, Svärdsjö, Enviken och Vika skulle få enhetliga hastigheter, precis som inne i Falun. 30 kilometer i timmen skulle gälla som standard och 40 kilometer i timmen på vissa större vägar i samhället. Utanför skolor skulle det alltid vara 30 kilometer i timmen.

Verkställdes aldrig

Men den här planen verkställdes aldrig. I Grycksbo blir detta extra tydligt. Skolan ligger mellan två vägar. Den större, Drottningvägen ägs av Trafikverket. Där råder 30 kilometer i timmen mellan 7 och 16, övrig tid är det 50 kilometer i timmen. Men på den kommunalägda Kalandervägen, därdet förutom skolan också finns två förskolor, råder 50 kilometer i timmen.

– Ja det är ju bashastigheten, den har funnits sen 1955 tror men det är ju inte en modern hastighetsreglering, säger Niklas Karlsson, trafikchef på Falu kommun.

Arbetet igång igen

Men nu har arbetet kommit igång igen. Efter semestrarna hoppas man kunna ha ett underlag för politikerna att ta ställning till.

– Jag tycker det är jättepositivt att det är igångsatt så vi kan få enhetliga hastigheter, säger Jonny Gahnshag (S).

Men att det har tagit sex år, ser du det som ett misslyckande?

– Det är klart det är ett misslyckande. Vi är en kommun som det ska gå snabbt och enkelt att jobba med, säger Jonny Gahnshag (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.