Dalakommunernas stödtelefoner tysta – fler samtal väntas under jul och nyår

Publicerad

Sedan i våras har tre kommuner i Dalarna infört stödtelefoner dit oroliga kan vända sig i coronatider. Hittills har inte så många ringt, men samtliga kommuner befarar att samtalen kan bli fler mot jul.

– Vi har sett att många äldre är nedstämda till exempel, säger Anneli Berglund på Älvdalens kommun.

Stödtelefonerna finns i Avesta, Smedjebacken och Älvdalen. Där delar anhörigsamordnarna samma bild – att samtalen inte varit så många, men att telefonlinjerna är viktig att ha.

”Många äldre är nedstämda”

Telefonlinjerna har öppet framför allt under vardagsförmiddagarna. När anhörigträffar ställts in, så har Anneli Berglund även jobbat mycket med att ringa de kommuninvånarna i riskgrupp som hon vet vårdar till exempel anhöriga i hemmet. Hon tror att ovissheten kring julen kommer att leda till fler samtal.

Se klippet med Anneli Berglund om coronatelefonen:”Man kanske får sitta ensam över jul och nyår, då kommer många tankar och då kan man ringa”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.