Kommunsammanslagning inget för Rättviks kommunalråd

Uppdaterad
Publicerad

Kommunsammanslagningar är ingen garanti för att kommunernas ekonomi blir bättre. Det menar Rättviks kommunalråd Jonny Jones (C) som hellre ser utökat samarbete mellan kommunerna istället.

– Kommunsammanslagningar får man bedöma från fall till fall och i så fall se till att man inte får en försämrad styrning. Vi ser ju i många mellanstora kommuner att man har stora problem med att klara sin ekonomi och sina åtaganden, säger Jonny Jones (C).

Utökat samarbete

Leksands kommunalråd har nämnt Rättvik som en möjlig kommun att slås samman med om det skulle bli aktuellt. Det är inget förslag som Jonny Jones nappar på. Han ser helllre ett utökat samarbete mellan de två kommunerna som redan i dag jobbar tillsammans med bland annat vuxenutbildning och vatten- och avfallssidan.

Valet 2022 Rättvik

– Jag kan tänka mig att samarbeta mer kring tex gymnasieskolan och det finns fler områden. Vi har ett uppdrag som ligger på förvaltningsledningen att se över vilka områden vi kan samverka på.

I klippet förklarar Jonny Jones mer om varför han inte tror på sammanslagningar i allmänhet och med Leksand specifikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Rättvik

Mer i ämnet