Konst av hög kvalité på barnmottagningen

Uppdaterad
Publicerad

Spegelgestaltning, lekskulpturer, tittskåp och en animerad berättelse, allt detta går numera att hitta på barnmottagningen på Gävle sjukhus.

Sedan i januari i år har det hänt mycket inne på barnmottagningen på Gävle sjukhus. Aprikosfärgade 80-talstapeter och Disneyböcker har bytts ut mot konst av hög kvalité. Syftet med den nya konsten är att integrera kulturella uttryck i vårdmiljö och vårdarbete samt att såklart försöka bidra till att barnens sjukhusbesök blir till en positiv upplevelse.

– Jag tror att det är jätteviktigt att barn får känna att de trivs. Besöken inom barn- och ungdomssjukvården är inte alltid så roliga, så kan det kombineras med roliga upplevelser så tror jag att det har betydelse och att den här konsten kan inbjuda till lek, säger Monica Hofvenstam vårdenhetschef på Barnmottagningen.

Är konst + barn lika med sant?

– Ja, absolut, säger Elenor Noble konsthandläggare Landstinget Gävleborg.

Varför då?

– Barn per automatik befinner sig i en ständig utvecklingsprocess, man blir för varje dag lite större. Man blir fyra år istället för tre tillexempel. Man utforskar och man växer, man blir längre, man kan röra sig på andra sätt, man lär sig finmotoriskt och grovmotoriskt. Man lär sig intellektuellt och verbalt hela tiden när man är i en förändringsprocess precis som konsten.

Barnens teckningar har inspirerat

Till den nya konsten hör bland annat den animerade berättelsen ''Sjukhusfåglar'' av Matilda Ruta. En tecknad berättelse som är baserad på Gävle barnkliniks patienters egna teckningar och berättelser om hur det är att vara på sjukhus. En spegelgestaltning av konstnären Helga Steppan går också att hitta i en av korridorerna på barnmottagningen. Där kan barnen sitta bland speglar och se sig själv från flera olika vinklar, de kan till och med se sig själva i taket när de kommer rullande på en sjukhussäng i korridoren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.