Konstsnö ska rädda Vasaloppet

Uppdaterad
Publicerad

Medan södra Sverige har fått snö, är det i stort sett barmark i Vasaloppsterrängen. Efter nyår börjar man därför köra ut konstsnö i spåren.

I Oxberg står spårmaskinerna oanvända än så länge, men snökanonerna går dygnet runt. 50 000 kubikmeter snö har producerats hittills vid Vasaloppets snöfabrik, men mer behövs.

– Eftersom kylan nu har kommit så kör vi så mycket konstsnö vi kan, säger Vasaloppets arenachef Anders Holmberg som gläds åt att väderprognosen talar om minusgrader åtminstone tio dygn framåt.

På måndag börjar Vasaloppsarrangörerna att lägga konstsnö från Hemus skidstadion i Mora och norrut, men hur långt vet man inte än.

– Det beror på om det kommer någon snö uppifrån, men vi lägger så långt det behövs, tills vi möter natursnön, säger Anders Holmberg.

Skulle man behöva lägga hela sträckan mellan Sälen och Mora krävs det cirka 150 000 kubikmeter konstsnö. Att producera den är inget problem om kylan håller i sig, däremot kostar det stora pengar att transportera ut snön i spåret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer