Kvinnan som körde lastbilen genom centrala Smedjebacken hade 2,69 promille alkohol i blodet. Gränsen för grovt rattfylleri går vid 1,0 promille. Foto: TT

Körde lastbil genom Smedjebacken med 2,69 promille i blodet

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna åtalas vid Falu tingsrätt misstänkt för grovt rattfylleri efter att hon kört en lastbil genom Smedjebacken med en alkoholkoncentration på 2,69 promille i blodet.

Det var i mitten av augusti som polisen ingrep mot en kvinna efter att hon med en lastbil kört in i två parkerade bilar och ett träd på Kyrkogatan i centrala Smedjebacken. I samband med att polisen kom till platsen ska kvinnan ha haft en alkoholkoncentration på 2,69 promille i blodet. Nu åtalas kvinnan vid Falu tingsrätt misstänkt för bland annat grovt rattfylleri. Gränsen för grovt rattfylleri går vid 1,0 promille.

Åtalas på flera punkter

Kvinnan åtalas också för olovlig körning, då hon ska sakna körkortsbehörighet. Hon ska också ha gjort motstånd vid gripandet och sparkat mot polisen. För det åtalas hon för våldsamt motstånd.

Hur ändras beteendet vid alkoholkonsumtion?

0,2 ‰

Den första effekten av alkohol märks. Du känner dig varm, avspänd och väl till mods. Din självkritik minskar.

0,5 ‰

Du känner dig upprymd och hämningarna släpper. Dina reflexer blir långsammare och du får minskad precision i dina rörelser. Omdömet börjar grumlas och din förmåga att ta in information försämras.

0,8 ‰

Du börjar bli högljudd och yvig i dina rörelser. Du ser sämre än du brukar. Du är överdrivet självsäker och luktar alkohol.

1,0 ‰

Du sluddrar och är sämre på att kontrollera både muskler och känslor.

1,5 ‰

Det börjar bli svårt att hålla balansen och du kanske ramlar omkull. Räkna med ett känsloutbrott. Och illamående.

2,0 ‰

Du har svårt att gå upprätt. Du ser dubbelt.

3,0 ‰

Du uppfattar inte vad som händer och sker och är på gränsen till medvetslös.

4,0 ‰ och uppåt

Du är medvetslös. Du andas långsamt och riskerar att dö av alkoholförgiftning.

Källa: Alkoholprofilen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.