Kornhalm ska rädda sjö från alger

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera år med badförbud i Hönsan, hoppas Hedemora kommun nu kunna rädda den algdrabbade sjön. Lösningen är kornhalm och flytande öar.

Giftiga, blågröna alger är problemet för sjön Hönsan i centrala Hedemora. Varma sommardagar med algblomning liknar vattnet mer en grön sörja än en blå vattenspegel och så har det varit i flera år.

Men i år har ett försök att rädda sjön startat. Säckar med kornhalm lades ut i sjön i april och under förruttnelsen skapas organismer i halmen som äter upp algerna. En metod som utvecklats i England och använts där i flera år.

– Målet är att öka siktdjupet för att skapa syre i sjön, säger vattenvårdsexperten Johan Backlin som tror stenhårt på idén och vet att den fungerar i andra länder.

– Men det är ingen ”quick fix”, det tar många år att vända en sjö så här, säger han.

Förutom kornhalmen ska flytande öar med vattenväxter bidra till att rädda sjön. Projektet är omdiskuterat bland hedemoraborna, men kommunledningen tror på idén.

– Det finns många metoder, men vi har valt den här, säger Kenneth Berggren som är teknisk chef i Hedemora.

– Vi försöker på ett naturligt sätt läka sjön och det ligger väl i linje med kommunens policy om hållbar utveckling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.