Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lyssna på den digitala kören, och hör sångare och ledare berätta om den, i videoklippet. Foto: SVT

Körsång överlever pandemin i digital tappning

Uppdaterad
Publicerad

Körsång är något av en folkrörelse i Sverige och sammanlagt sjunger minst en halv miljon människor i kör i vårt land. Men under coronapandemin har det inte gått att samla körerna och öva på vanligt sätt. Men en del körer har ändå kunnat fortsätta att sjunga – digitalt!

Med ett maxtak på åtta personer i ett sällskap och med körsångare som när de sjunger starkt blåser ut en massa små fuktdroppar i luften blir vanlig körsång en ganska farlig aktivitet just nu under coronapandemin. Men genom att använda mobiler och datorer går det ändå att skapa körsång och musikalisk gemenskap.

– Vi hann bara igenom halva förra vårsäsongen innan vi fick stoppa de vanliga övningarna. Då bestämde vi oss för att fortsätta digitalt istället, säger Anna Palmér som leder Pop- och Rockkören i Falun.

Mycket tid går åt för det digitala

Hon har lagt 150 timmar på att göra inspelningar av instruktionsfilmer och en körmedlem som är IT-kunnig har ägnat 40 timmar åt att redigera den video som blivit resultatet. Var och en av körmedlemmarna har spelat in sig själv och skickat in filen som sedan satts ihop till en välljudande helhet.

Se klipp ur videon och hör Anna Palmér och en körmedlem berätta om körlivet under corona.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet