Kraftig brand i industrilokal i Rättvik

Uppdaterad
Publicerad

Det brann kraftigt i en lastbil och en lastmaskin inuti en industrilokal i Vålsveden i Rättviks kommun. Ett VMA utfärdades till boende i Rättvik på grund av kraftig rökutveckling, men senare drogs varningen tillbaka.

Larmet kom vid 17.40 på måndagen. Räddningtjänsten var på plats och försökte släcka elden.

– Det brinner för fullt i byggnaden och vi har inte branden under kontroll. Vi håller på att riva taket nu, säger Patrik Fredriksson på räddningstjänsten i Rättvik vid 18.30.

Det var en industrilokal full med lastbilar, båtar och bilar som brann. Lokalen ligger intill Dalatrafiks lokaler i Rättvik, enligt räddningstjänsten.

VMA utfärdat till allmänheten i Rättvik

– Det är inga bra grejer som är inne i byggnaden. Det är en skrothandlare som har lokalen, säger Fredriksson.

Även polisen åkte till platseten. Enligt polisen befann sig ingen person i byggnaden när branden utbröt.

Vid 18.45 valde räddningstjänsten att gå ut med ett viktigt meddelande till allmänheten.

– Vi jobbar just nu med att få bort delar av taket och försöker få bort röken. Vi har gått ut med ett VMA på grund av den kraftiga röken. Branden är inte under kontroll än, säger Johan Nordin, inre befäl hos Dala-Mitt räddningstjänst.

Boende i Rättvik uppmanades att hålla sig inne och stänga fönster, dörrar och ventilation på grund av den kraftiga röken.

– Vi har skickat ett SMS till alla som bor inom en kilometers radie från branden, men hela Rättvik berörs av VMA:et, säger Johan Nordin.

Flera fordon brann inne i lokalen

– Vi fick upp en port till byggnaden och kunde på så vis gå in och släcka branden som var i en lastbil och en lastmaskin. Det brann inne i lokalen men inte i själva byggnaden i sig, säger Johan Nordin.

I och med att branden kunde släckas avtog så även rökutvecklingen. Vid 19.15 togs därför VMA:t bort igen.

Polisen misstänker inget brott i samband med branden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer