Kraftig ökning av barn som vräkts i Dalarna

Publicerad

Efter flera års nedgång ökar nu antalet barnfamiljer som vräks från sin bostad. 2017 fick tre barn i Dalarna uppleva att någon eller båda av föräldrarna fick lämna sitt hem. 2018 hade siffran ökat till 24.

2008 införde den dåvarande regeringen en nollvision för antalet vräkta barnfamiljer. Sedan dess har siffran gått nedåt, men trenden bröts under 2018 då antalet barn återigen ökade.

– Vi märker att flera barnfamiljer idag hamnar i vräkning av olika anledningar. Vi har också en mer ansträngd boendesituation i Falun och i Sverige idag, där många bor i andrahand, vilket är en lösning som inte håller över tid, säger Magnus Nordahl, chef vid barn- och familjesektionen i Falu kommun.

Kommunala bostadsbolaget försöker undvika att vräka

Det kommunala bostadsbolaget Kopparstaden försöker i det längsta att inte vräka barnfamiljer, och jobbar tätt med bland annat socialförvaltningen.

– Det handlar om att få familjen att prioritera sina pengar, så att man lägger de på rätt sak, säger förvaltningschef Annika Stålberg vid Kopparstaden.

Så många barn vräktes i Dalarna 2018

Kommun – antal barn som vräkts (antal vräkta barn 2017)

Avesta – 1 barn (0)

Borlänge – 10 (2)

Falun – 13 (1)

Totalt Dalarna – 24 (3)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.