Foto: Fredrik Sandberg

Kraftig ökning av skuldsaneringar i Dalarna

Publicerad

Antalet som ansöker om skuldsanering i Dalarna ökade kraftigt under fjolåret. 2017 ansökte 582 personer om skuldsanering, en ökning med 64 procent jämfört med året innan.

Antalet skuldsaneringar ligger på rekordnivåer, enligt statistik från Kronofogden som Visma sammanställt. De senaste tre åren har skuldsaneringarna ökat med 85 procent i länet.

– Den kraftiga ökningen är anmärkningsvärd. En del av förklaringen är dock att de nya reglerna kring skuldsanering gör det lättare att ansöka. Det är i grunden positivt att fler svårt skuldsatta kan få hjälp att komma ur skuldsituationen, säger Elinor Sjögren, marknadschef på Visma Collectors.

1 november 2016 infördes nya regler som underlättar för den som är skuldsatt att ansöka om skuldsanering.

Detta är skuldsanering

Skuldsaneringslagen har funnits sedan 1994. Ansökningarna på årsbasis har ökat stadigt sedan 2009.

Den som beviljas skuldsanering betalar av sina skulder i så hög grad som Kronofogden bedömer är möjligt. Vanligtvis sker detta under en femårsperiod och därefter avskrivs resterande skuld.

För att beviljas ska man vara så svårt skuldsatt att man inte kan betala sina skulder inom överskådlig framtid.

Fordringsägarna får i många fall nöja sig med att bara en del av skulden blir betald. Det är långt ifrån alla svårt skuldsatta som ansöker om skuldsanering och ännu färre som får det beviljat.

Källa: Visma

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.