Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
De etablerade politiker som SVT pratat med är självkritiska till den låga andelen utrikesfödda. Hör några röster i klippet. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson/SVT

Utrikesfödda i Dalarna ökar – men utrikesfödda politiker minskar

Publicerad
Andelen personer födda utomlands har de senaste åren ökat kraftigt i Dalarna, men samtidigt har andelen politiker med den bakgrunden – tvärtemot minskat. Det visar statistik som SVT tagit fram.

Antalet utrikesfödda har ökat i Dalarna från 11 procent år 2011 till 16 procent år 2018. Men antalet utrikesfödda representanter i politiken har däremot minskat, från 5,7 procent år 2011 till 5,5 procent 2018. I riket som helhelt är den siffran oförändrad på 9 procent.

– Det jag kan säga är att partierna inte har tagit in tillräckligt med personer med utrikesbakgrund på sina mandatlistor, säger Helle Bryn-Jensen, jurist på Länsstyrelsen i Dalarna.

Borlänge är bäst

I Dalarna är det Borlänge kommun som är bäst på att få in utrikesfödda i politiken. Mandatperioden 2011 – 2014 var det 10 procent utrikesfödda som satt i kommunfullmäktige i Borlänge och 2015 – 2018 ökade andelen till 13 procent.

Orsaker till få utrikesfödda politiker

Det finns flera orsaker till att så få utrikesfödda är politiker. Språket kan vara en barriär, liksom alla krav som måste uppfyllas för att ens få ställa upp som politiker i kommunal- och landstingsval.

Du måste:

Ha fyllt 18 år senast på valdagen, vara svensk medborgare och vara folkbokförd i kommunen/landstinget, vara medborgare i något av EU:s medlemsländer eller medborgare i Island eller Norge och folkbokförd i kommunen och landstinget. Medborgare i något annat land än de som räknats upp ovan, eller statslös, och har varit folkbokförd i Sverige i tre år i följd före valdagen, samt  folkbokförd i kommunen eller landstinget.

De etablerade politiker som SVT pratat med är självkritiska till den låga andelen utrikesfödda. Hör några röster i klippet ovan.

Prognos för befolkningen i Dalarna

Visa

2011

Inrikesfödda: 245 929

Utrikesfödda: 30 636

Totalt:  276 565

2018

Inrikesfödda: 240 690

Utrikesfödda:  46 501

Totalt: 287 191

Källa: SCB, val.se och Migrationsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer