Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör mer om vad räddningschefen i Malung-Sälens kommun säger om rekryteringarna i klippet. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Krav på bättre brandkår när nya flygplatsen öppnar i Sälen

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten i Malung-Sälens kommun är dåligt förberedd inför öppnandet av den nya flygplatsen i Sälen om några månader. Det anser Arbetsmiljöverket som nu kräver att kommunen åtminstone anställer tillräckligt många brandmän som krävs.
– De har rätt, vi har inte lyckats rekrytera enligt vår plan, säger Per Hampus, räddningschef i Malung-Sälens kommun.

När nya flygplatsen öppnar i Sälen i slutet av december så är det flygplatsbolaget själv som ansvarar för säkerheten där.

Men nu kommer ändå kritik mot att den kommunala räddningstjänsten är dåligt förberedd på att det öppnar en flygplats området.

Det är Arbetsmiljöverket som nu kräver att de kommunala brandmännen också får rätt utbildning och information om hur det ska fungera på den nya flygplaten.

 - Vi ska ha utbildning nu så vi vet vad som ska göras om vi får en incident där. Jag tycker inte att det är för sent, säger Per Hampus.

Svårt att rekrytera

Det har under lång tid varit svårt att rekrytera brandmän till Sälen.

Tidvis har det varit stor personalbrist och styrkor från andra delar av kommunen har fått ställa upp både vid jour och större händelser.

Och nu lagom till flygplatsöppningen kräver Arbetsmiljöverket alltså bättre förberedelser och inte minst besked om hur kommunen tänkt för att få fulltaliga styrkor.

 - Vi har tidigare inte lyckats rekrytera enligt vår handlingsplan men nu har vi gjort flera insatser och har anställt sex nya brandmän, så jag är inte orolig inför vintern, säger Per Hampus.

Kommunen ska svara på kritiken

Malung-Sälens kommun ska nu svara på kritiken inom ett par veckor. Är inte Arbetsmiljöverket nöjd med svaret väntar ett föreläggande mot kommunen.

Även flygplatsbolaget märker av problemen med att hitta brandmän.

Det är ju flygplatsen själv som ska minst fem stycken brandmän i tjänst vid start och landning.

Och flygplatsbolaget har nu tvingats be om lov att delvis få använda sig av kommunens deltidsbrandmän för att klara säkerheten i vinter.

 - Vi har sagt nej till att de ska få använda personalen som är i jour. Men när de är på sina vanliga jobb, kan de ju få frågan att ställa upp på flygplatsen. Då får vi bättre utbildade brandmän också, säger Per Hampus.

Hör mer om vad räddningschefen i Malung-Sälens kommun säger om rekryteringarna i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flygplatsen i Sälen

Mer i ämnet