Det får vara slut på det generella röntgandet av paket och kuvert till patienterna på rättspsyk i Säter, kräver Ivo. Foto: Arkiv: SVT, TT

Kräver att rättspsyk i Säter slutar slentrianröntga paket

Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) kräver att rättspsyk i Säter slutar röntga patienternas försändelser. För en sådan åtgärd ska tas till krävs det enligt lag beslut från chefsöverläkare i varje enskilt fall, enligt Ivo.

Ivo konstaterar att kliniken haft som praxis sedan februari 2017 att röntga alla försändelser till patienterna. I verksamhetens rutiner står det att om otillåtna föremål upptäcks vid röntgenkontrollen ska de försändelserna öppnas och undersökas efter beslut av chefsöverläkare.  Även om röntgen inte visar något otillåtet men misstänksamhet finns kan dessa försändelser öppnas och granskas efter beslut av chefsöverläkare.

Det här vänder sig nu Ivo emot och hänvisar till 22 paragrafen i  lagen om psykiatrisk tvångsvård där det anges att chefsöverläkare får besluta om kontroll av försändelser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer