Foto: SVT/TT

Kullans kamp mot Skatteverket

Uppdaterad
Publicerad

Skatteverket kräver att Tin Gumuns skaffar ett digitalt kassaregister, trots att verksamheten ligger långt ifrån el och 4G-täckning. Nu hotas hennes verksamhet.

Det har blossat nytt liv i historien om kullan Tin Gumuns fäbodsverksamhet i Vikarbyn. Förra året kunde SVT Nyheter Dalarna berätta om hur Gumuns tog upp kampen mot Skatteverket gällande deras krav på ett digitalt kassaregister, trots att hon saknar el och 4G-täckning.

– Jag har tagit upp kampen för att jag vill göra allt rätt och riktigt, men det har jag bara fått skit för. Hade jag istället betalat svarta löner hade ingen ens märkt det, säger Tin Gumuns när SVT Dalarna talar med henne under onsdagen.

Ett hot för verksamheten

Fäbodidyllens verksamhet har bedrivits på traditionellt vis sedan 1600-talet. Tin Gumuns gör hemmagjort smör, ost och messmör till de tusentals besökare som kommer till fäbodvallen om somrarna. Men nu hotas Karl-Tövåsens fäbodsverksamhet.

Skatteverket kräver att Tin Gumuns skaffar ett digitalt kassaregister, trots att verksamheten ligger långt ifrån el och 4G-täckning. Den nya lagen om kassahantering kom för två år sedan, och saknar du el och mobiltäckning kan du ansöka om undantag från reglerna. Det gjorde Tin, men fick avslag. Det har blivit många och långa turer.

– Livet är åt helvete, men jag ska fortsätta slåss, jag ska slåss till sista blodsdroppen, säger Gumuns.

Läs mer: Kassakrav kan stoppa 400-årig verksamhet

Media drar storyn

Kvällstidningarna har under veckan plockat upp historian om Tin och hennes kamp mot Skatteverket. Något som fått stort genomslag i sociala medier. Men Tin Gumuns känner sig splittrad kring uppmärksamheten.

– Jag tycker det är drygt, men jag har satt fan i båten nu så jag lär väl ro i land, säger hon.

Gumuns fortsätter dock att berätta att hon tror media är hennes enda chans att få förändring.

– Syns man inte så finns man inte. Jag hoppas väl kunna trycka på myndigheterna så de ska ta beslut, säger hon.

En fråga för framtiden

I Sverige finns endast runt 200 fäbodar, varav ett 30-tal bedriver verksamhet. Enligt Skatteverket ska verksamheter som omsätter över en viss summa ha en digital kassaapparat. Men enligt Gumuns motarbetar detta hela syftet med en fäbodverksamhet som baseras på hur livet var förr när el och internet inte fanns.

– De tvingar människor att bli kriminella, alla som har möjlighet att tjäna mer pengar får lov att köra svart. De flesta har ingen mobiltäckning eller el, det är något unikt som bör bevaras, säger hon.

”Det skulle vara en upprättelse”

Tin Gumuns fortsätter sin kamp mot Skatteverket och hoppas att mediauppmärksamheten och stödet från allmänheten kommer leda till förändring. Det pågår en namninsamling på nätet för att stödja Gumuns kamp mot Skatteverket.

– Skulle jag få undantag, skulle det betyda att få känna en glädje att få hålla på. Det skulle vara en upprättelse och det skulle ge fäbodnäringen en framtidstro, säger hon.

Läs även: Mycket krångel att ha fäbod

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.