Foto: Torbjörn Påhlman/SVT

Kungen och drottningen besöker Borlänge och Ludvika på nationaldagen

Uppdaterad
Publicerad

På nationaldagen den 6:e juni besöker kungaparet Dalarna. Så här ser schemat ut:

Besöket inleds på morgonen vid handvävningsateljén Alice Lund Textilier i centrala Borlänge. Under besöket kommer kungaparet få se Alice Lund Textiliers arbete med textil konst och handvävning och få höra om tankarna bakom verksamheten, dess historia och kulturarv.

Får privat visning av arkiv

I vävstolen visas arbetet med en bildvävnad för textilkonstnären Helena Hernmarck som är en del av en beställning till en lobby i 35 Hudson Yards, New York. Kungaparet kommer även få en privat visning av ateljéns arkiv med tusentals originalskisser och prover från 1930-talet fram till idag.

Därefter kommer kungaparet att delta vid nationaldagsfirandet på Sveatorget.

Ska se när Ludvika Mini-cirkus uppträder

Strax före klockan 11 beräknas kungaparet anlända till Gammelgården i Ludvika där det vid festplatsen blir framträdande av Ludvika Mini-cirkus och tal av landshövding Ylva Thörn och därefter en medborgarskapcermoni. Sångerskan Heidi Baier sjunger Dan Andersson och H.M. Konungen håller högtidstal varefter nationalsången sjungs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.