Rakan och Talal från Saudiarabien siktar på vinter-OS – tränar längskidor i Orsa

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i år bildade Saudiarabien ett vintersportförbund. Nu satsar Rakan och Talal på att att kvalificera sig till OS med en svensk tränare och hård träning i Orsaspåren.

– Det har varit fantastiskt än så länge och jag njuter av varje sekund, säger Talal Elkaeed.

Talal har tidigare tränat crossfit och kusinen Rakan Alireza har tävlat i rodd, men längdskidor började de med för cirka tio veckor sen.

– Varje gång jag blir bättre så tänker jag att jag förhoppningsvis kan kvalificera mig till OS. Men så får jag tävla mot juniorer och de bara susar förbi mig, säger Rakan Alireza med ett skratt.

Till sin hjälp för att lyckas har de tränare Christer Skog som bland annat tränat landslag från Sverige, Storbritannien och Australien.

– De utvecklas snabbt i och med att de har styrkan från andra sporter och de vill hela tiden lära sig något nytt.

Satsar på sprint

I dagsläget är det sprint som Rakan och Talal fokuserar på och på lördag är det tävlingspremiär i Bruksvallarna.

Senare i vinter väntar tävlingar i bland annat Falun.

Har ett långsiktigt mål

Till OS kan de de kvala genom att tävla och ta poäng. De finns också en chans att Saudiarabien får ett wild card för en längdskidåkare.

– Jag försöker att inte tänka för mycket på OS. Jag är här för resan, inte bara OS, och jag njuter av varje sekund, säger Rakan.

Även om förhoppningen är att de ska kvalificera sig till OS i Peking i februari så är det långsiktiga målet att nå OS 2026.

– Fortsätter de att träna så här bra under de kommande åren så kan det bli riktigt bra även om det är svårt att säga vad det kan leda till rent resultatmässigt, säger Christer Skog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.