• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Foto: TT/Christine Olsson

Kvinna ringde in flera falsklarm till förlossningen i Falun

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna misstänks för att under våren och sommaren ha ringt in falsklarm vid ett 30-tal tillfällen, till förlossningsavdelningar över hela landet. Nu bekräftar Landstinget Dalarna att kvinnan också varit i kontakt med förlossningsavdelningen i Falun.

Landstinget Dalarna berättar i ett pressmeddelande att anställda vid förlossningen i Falun har mottagit tre separata samtal ifrån kvinnan. De har uppfattat det som en nödsituation och tagit kontakt med SOS Alarm för att skicka ambulans och polis för att bistå henne  i den utsatta situationen.

När hjälpen dock kom till platsen visade det sig att både adress, larm och personnummer hon uppgett varit falskt. Händelserna är polisanmälda.

– Det inträffade är naturligtvis oerhört allvarligt. Att på det här sättet ta resurser ifrån en del av vården som redan är hårt belastad, är både djupt oroande och beklagligt. Händelserna har även föranlett en stor oro bland personalen, säger Marie Ganthers, avdelningschef på förlossningen i ett uttalande.

Varit i kontakt med fler avdelningar

Kvinna ska också ha varit i kontakt med flera förlossningsavdelningar i landet, bland annat till Länssjukhuset i Kalmar där hon uppgav att hon blödde och var mitt i en förlossning. Hon ska även ha uppgett att någon misshandlade henne och hindrade henne att åka till sjukhus.

Det har varit flera fall av falsklarm som cirkulerat i Dalarna i sommar. Räddningstjänsten I Dalarna drabbades då av en falsklarmare, men kunde i juli informera om att de hittat en misstänkt gärningsperson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.