Akutmottagningen, Falu lasarett. Foto: SVT/Arkiv

Kvinna troddes ha förstoppning – var cancer

Publicerad

En kvinna i 65-årsåldern som sökte akutvård för magsmärtor hade i själva verket cancer i äggstockarna. Nu Lex maria-anmäls händelsen.

Det var i oktober 2016 som kvinnan sökte vård akut vid Falu lasarett. Kvinnan hade smärta och obehagskänslor och upplevde att hon fått en ”valk” i magen. Vid undersökning upptäcktes en knöl, som bedömdes bero på förstoppning.

Kvinnan fick medicin och fick sedan gå hem med uppmaningen att kontakta sin vårdcentral om förstoppningen. Efter ungefär en månad med fortsatta besvär och ökande smärta blev hon inlagd på kirurgavdelning.

Utredningen visade att kvinnan hade cancer i äggstockarna, vilket ledde till operation och cellgiftsbehandling.

– Om man upptäcker en tydlig knöl eller utfyllnad i buken vid undersökning så ska man planera för att utreda detta på något sätt, vilket inte gjordes i detta fall. Därmed blev det en viss fördröjning till diagnos för denna patient, säger Helena Hellström chefläkare Landstinget Dalarna.

En Lex maria-anmälan har nu gjorts med anledning av den fördröjda diagnosen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer