Kvinnojouren i Mora läggs ner – ”Det känns tungt”

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnojouren i Mora kommer att lägga ner sin verksamhet. Det beslutades fattades på föreningens årsmöte nyligen.

Föreningen som drivit kvinnojouren i Mora har haft det svårt ekonomiskt. Man har också haft problem med att rekrytera nya krafter till verksamheten.

– Vi som är aktiva börjar bli till åren och så har vi haft problem att få bidrag, berättar Gunnel Sjöström som är ordförande när vi träffar henne i kvinnojourens lägenhet som man haft i 18 år och dit utsatta kvinnor och familjer fått komma och bo vid behov men som nu ska sägas upp.

Gunnel berättar att det varit väldigt svårt att hitta ersättare till de fyra personer som nu drivit kvinnojouren.

– Det finns de som varit intresserade, men sedan har de frågat vad de får betalt och inte förstått att det är ideellt arbete det handlar om, då har de bett om att få återkomma, men det gör de inte, säger hon.

Beslutet med nedläggningen innebär att det nu inte finns någon kvinnojour i varken Älvdalen, Mora, Orsa eller Rättvik. Nordligaste kvinnojourerna kommer nu finnas i Malung-Sälen, Vansbro, Gagnef och Leksand.

I klippet berättar Gunnel Sjöström mer om nedläggningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.