År 2016 hade kvinnor i Dalarna 4 procent större risk att dö i lungsjukdomar som astma och KOL. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kvinnor i Dalarna drabbas värre av lungsjukdomar

Publicerad

Dödligheten i lungsjukdom sjunker betydligt långsammare för kvinnor än för män. År 2016 hade kvinnor i Dalarna 4 procent större risk att dö i sjukdomar som astma, KOL och sarkoidos. Det visar en ny kartläggning av Hjärt-Lungfonden.

– Forskningen bidrar ständigt till bättre behandlingar och livsstilsråd för människor som lider av lungsjukdom. Men det är oroande att dödstalen för kvinnor har en sämre utveckling än för män. Forskningen behöver mer resurser för att öka kunskapen om vad det här beror på, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Var femte svensk drabbad

Ungefär var femte svensk lider av en obotlig lungsjukdom i dag. Historiskt har män varit värre drabbade, men en ny kartläggning visar ett trendbrott. Dödligheten bland kvinnor sjunker allt långsammare. År 2016  löpte kvinnor i Dalarna 4 procent större risk att dö i lungsjukdom än män.

Utvecklingen värst för KOL-sjuka kvinnor

Siffror från Socialstyrelsen visar att utvecklingen är värst för de kvinnor som lider av KOL. Här ökar dödstalen dramatiskt för kvinnor medan de minskar för män. Hjärt-Lungfondens granskning visar en liknande utveckling även för astmasjuka, där dödstalen för kvinnor är dubbelt så höga som för männen.

– Tyvärr vet vi inte fullt ut varför dödstalen för kvinnor sjunker långsammare. Man arbetar för att förstå varför vissa människor drabbas värre än andra, säger Johan Grunewald, vice ordförande i Hjärt-Lungfondens forskningsråd.

Om lungsjukdom i Sverige 2018

Drabbade och döda: I Sverige lider uppskattningsvis 1,9 miljoner människor av lungsjukdom, och över 6 000 personer dör årligen. De vanligaste lungsjukdomarna är astma, sömnapné och KOL.

Hjärt-Lungfondens mål: Att inom tio år ha ökat kunskapen om hur olika typer av astma uppkommer, bli bättre på att förebygga och diagnosticera lungsjukdom samt utveckla individanpassade behandlingar mot KOL och astma.

Forskningsframgångar: Forskningen har bland annat resulterat i läkemedel och vaccin mot tuberkulos, fastställda samband mellan rökning och lungsjukdom samt behandlingsmetoder för patienter med astma, KOL och sömnapné.

Forskningens utmaningar: Att öka kunskapen om varför personer som aldrig har rökt får KOL, förstå sambandet mellan sömnapné och hjärt-kärlsjukdom samt utveckla kunskaperna om kopplingen mellan astma i barndomen och nedsatt lungfunktion i vuxen ålder.

Källa: Hjärt-Lungfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.