Foto: Christine Olsson / TT

Kvinnor som fött barn i Dalarna positiva till förlossningsvården – men eftervården kan bli bättre

Uppdaterad
Publicerad

De flesta kvinnor i Dalarna är positiva till den vård de erbjudits under sin graviditet, men menar att det samtidigt finns vissa områden sjukvården kan bli bättre på. Det visar Gravidenkäten där 1352 kvinnor i Dalarna delat med sig av sina upplevelser.

Resultaten av enkäten visar att de allra flesta kvinnor i Dalarna är trygga med vården under sin graviditet och tiden efter. Hela 94 procent skulle rekommendera sin mödrahälsovård, och 96 procent sin förlossningsavdelning, till någon som är gravid och ska föda barn.

– Vi är glada över att så många är nöjda med vården och bemötandet, säger Agneta Romin, verksamhetschef Kvinnokliniken.

Av resultatet framgår det också att det finns vissa områden vården kan bli bättre på, bland annat inom eftervården. 70 procent som svarat anser att de fick den information som behövdes om vad de kunde förvänta sig angående tiden efter förlossningen.

– Att vara gravid och föda barn är en stor livshändelse och varje kvinna med en negativ förlossningsupplevelse är en för mycket. Vårt mål är att förbättra vården för gravida och nyblivna mammor, säger Agneta Romin.

Fler utvecklingsområden som efterfrågas är sin partners involvering, som under året har påverkats av pandemin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer