Olle Tranberg är författare bakom boken och där Transtrands hembygdsförening planerar att släppa fler böcker om kvinnorna i bygden. Foto: Mats Holmstrand, Transtrands hembygdsförening/ Sofie Lind, SVT

Nu ska Lovisa, Karin på Holam och Iljans Karins historia berättas

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnorna i Transtrands församling lyfts nu fram i en ny bok. Där får man bland annat lära känna Lovisa Höglund men, också andra kvinnor som betytt mycket för bygden.

I många fall är det just männen som nämns när det ska berättas om bygderna. Men kvinnorna är minst lika viktiga. Det menar Transtrands Hembygdsförening som nu planerar att släppa ännu fler böcker om just kvinnorna som verkat i trakterna.

– Det finns verkligen ett behov av det här och att lägga till fler personer till vår gemensamma historia, säger Olle Tranberg i föreningen som författat boken.

Lär känna Lovisa Höglund, vars gård stod där Vasaloppsstarten i Berga idag är uppbyggd, i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.