”Vi vill absolut inte att någon ska bli smittad”, säger handlaren Johan Öhrnell i klippet ovan. Foto: Patrik Qvicker, SVT

Låg coronasmitta i Malungs mataffärer – all personal bär visir

Uppdaterad
Publicerad

Sedan flera månader tillbaka har personal i butiker i centralorten Malung burit visir eller munskydd. Det kan vara en av orsakerna bakom den låga smittspridningen bland kunder och anställda.

– Vi håller ut så länge det behövs , säger handlaren John Öhrnell i Malung

Vid de två ledande livsmedelsbutikerna i Malung har all personal inne i butikerna sedan början av december hela tiden burit munskydd eller visir. Resultatet  -  endast ett fåtal av personalen har smittats av corona, det har inte spridit sig till kollegorna och det finns inga tecken på att kunder blivit smittade där.

– Vi vill absolut inte att personalen ska bli smittad och inte heller att någon ska sprida det vidare till våra kunder. Vi har inget annat val, säger John Öhrnell vid en av livsmedelsbutikerna i Malung.

Mer smitta i Sälen

I Sälenfjällen däremot finns flera exempel på där hälften av personalen i livsmedelsbutiker smittats av covid-19 och vid smittspårning har det också konstaterats flera fall där kunder har blivit smittade. Personalen där har under kortare perioder under vintersäsongen allmänt använt visir och munskydd, men efter nyår har de använts mer sporadiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.