Anna Carlsson, avdelningschef på avdelningen för Miljö och Samhällsplanering på Länsstyrelsen Dalarna. Foto: Länsstyrelsen Dalarna/SVT

Grundvattennivån i Dalarna – under det normala på sina håll

Uppdaterad
Publicerad

Sommarens värme har enligt Länsstyrelsen Dalarna resulterat i grundvattennivåer under det normala för säsongen för de små vattenmagasinen, främst i de sydöstra delarna av länet.

Det rådande läget kan försvåra mest för små enskilda brunnar som tillhör privata fastigheter.

–  I längden kan fastighetsägarna få behöva borra en ny brunn så de kommer djupare ner i marken, och på så sätt hitta ett bättre grundmagasin, säger Anna Carlsson, avdelningschef på avdelningen för Miljö och samhällsplanering på Länsstyrelsen Dalarna.

För de större vattenmagasinen i länet som tillhör de kommunala anläggningarna, ligger grundvattennivåerna generellt på mer normala nivåer för säsongen. Det gäller främst de sydvästra delarna av länet. Dock kan nivåerna på sina håll vara något lägre.

– Här påverkas det inte lika mycket att det blir lägre nivåer, men det har varit lite av varje denna sommar. Det har varit en period där det varit lite svalare och blötare och då blir risken mindre för vattenbrist just vid de större vattenmagasinen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer