Grundvattnet i de stora magasinen ligger under normala nivåer i nästan hela landet. Foto: SVT

Låga vattennivåer i Dalarna – behövs mer snö

Publicerad

Den torra sommaren har lett till att vattennivåerna redan nu är låga. I Sala råder kommunen invånarna att hushålla med vattnet men även här i Dalarna är nivåerna under det normala.

När det kommer till de stora magasinen ligger grundvattnet på under normala nivåer i nästan hela landet. I östra Svealand och upp mot södra Dalarna, på Gotland och i ett stråk från Jämtland upp till Västerbotten ligger nivåerna mycket under det normala.

Bara i nordöstra Norrland, sydöstra Småland, Öland, samt delar av västkusten ligger nivåerna när de normala.

Hoppas på mer snö

Hos Länsstyrelsen hoppas man nu på mer snö som fyller på depåerna även om det än så länge inte är något krisläge.

– De stora magasinen i Dalarna, som försörjer allra flest människor, är belägna i sådana magasin som är kopplade till älven, ofta. Det innebär att så länge älven finns kvar så kommer det finnas vatten i grundvattenmagasinen, som försörjer största majoriteten av befolkningen, säger Viktor Tsiamis, miljöhandläggare vid Länsstryrelsen Dalarna.

”Sinar ganska fort”

Viktor Tsiamis menar att det blir störst problem för de som har egna brunnar.

– Det är de enskilda som har brunn vid sommarstugan eller bor utanför samhällena och har egna brunnar, som ibland kan vara grävda bara några meter djupa, de sinar ganska fort, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.