Ett lagerbolag har köpt marken i Horndal – men vem köparen är dock fortfarande hemligt. Foto: Avesta Kommun, SVT Grafik

Lagerbolag bakom köpet i Avesta

Uppdaterad
Publicerad

Hemlighetsmakeriet bakom köpet av en tomt i Horndal forsätter. SVT Nyheter Dalarna har nu tagit del av köpekontraktet bakom jätteaffären – men någon köpare visar sig inte ännu.

Det var i december som Avesta kommun sålde runt 100 hektar med mark i Horndal för 32 miljoner kronor. Men vem som köpt marken ville man inte avslöja. I e-post kan man läsa att kommuntjänstemännen och politiker hyllar varandra för ett lyckat arbete. Kodnamnet som används är ”Gul” eller ”Yellow”.

Flera mail har skickats mellan kommunalrådet, tjänstemän och andra om Horndalsprojektet med kodnamn ”Yellow” eller ”Gul”. Foto: SVT/skärmdump
Google i Horndal

Hemligstämplar offentliga papper

Det ska bara vara några få personer i Avesta kommun som känner till vilket storföretag som står bakom köpet. Vid flera tillfällen har SVT Nyheter Dalarna frågat kommunalrådet Lars Isacsson (S), men som hittills hävdat att ”det är upp till företaget själva” att avslöja sig.

Men när SVT Nyheter Dalarna begär ut köpekontraktet – alltså en offentlig handling – så sekretessbelägger kommunen det och hänvisar till att köparen skulle kunna lida skada.

Kammarrätten underkänner dock beslutet och kommunen väljer alltså då att lämna ut kontraktet i sin helhet.

Bolaget: ”Vill inte kommentera”

Fast vem som egentligen har köpt marken är fortsatt höljt i dunkel. Köparen visar sig nämligen vara ett lagerbolag vid namn Goldcup 14045 AB. Bolaget är ett så kallat lagerbolag som ofta används vid stora affärer. Istället för att starta ett nytt företag, så använder man sig av ett befintligt och kan på så sätt komma igång direkt.

I detta fallet är det Mannheimer Swartling Advokatbyrå som ligger bakom bolaget. Lagerbolaget Goldcup bytte nyligen namn till DSC International AB men styrelsen är densamma. Bakom bolaget finns en av delägarna i Mannheimer Swartling, Tomas Johansson.

När SVT Nyheter Dalarna ringer upp är han dock fåordig.

Visst ligger du bakom bolaget?

– Ja, det stämmer.

Vilka är det egentligen som köpt marken?

– Det vill jag inte kommentera.

Varför inte?

– Inga kommentarer, hejdå.

Thomas Johansson lägger på luren.

Inte heller på kommunen vill man berätta vem som egentligen är köparen.

– Jag måste hänvisa dig till personen som står på kontraktet (Tomas Johansson, reds anm), säger Anders Friberg, kommundirektör i Avesta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Google i Horndal

Mer i ämnet