Christoffer Ahlenius berättar om läget på boendemarknaden för studenter. Foto: Ann-Louise Julin

Lägre tryck på studentboenden i Falun och Borlänge: ”Vi är i balans”

Uppdaterad
Publicerad

Fler högskolestudenter kan räkna med att få ett boende hos Kopparstaden eller Tunabyggen i år. Båda bolagen ser ut att kunna lösa boendesituationen för studenterna som antagits till höstterminen. Förklaringen är utbyggnad och corona.

– Vi är i balans just nu, nästan på gränsen till att vi har ett överskott på studentboenden, säger Anna Timander, marknads- och uthyrningschef på Kopparstaden i Falun.

För några år sedan hade Falun en så kallad rödmarkering, beroende på svårigheterna för studenter att få boende. Sedan dess har ett nytt studentboende byggts i Bojsenburg, och Falun har fått tillbaka sin gröna markering.

Bostadsmarknaden i Dalarna

Lägre tryck i år

Även i Borlänge rapporterar det kommunala bostadsbolaget, Tunabyggen, att trycket på studentbostäderna är lägre i år jämfört med ett normalår.

– Vi har till och med lediga lägenheter på vår sajt just nu, men det är klart att det kan ändras snabbt, säger Christoffer Ahlenius, boendekoordinator, Tunabyggen.

I Borlänge, som har en stor andel internationella studenter, beror det minskade trycket mest på pandemin.

I klippet berättar Christoffer Ahlenius mer om det och läget på studentboendemarknaden just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsmarknaden i Dalarna

Mer i ämnet