Foto: SVT

Läkaravtalen klara – snart lyfter ambulanshelikoptern

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att Dalarnas ambulanshelikopter kan lyfta lagom till Vasaloppet.

För fler nyheter från ditt område gilla oss på Facebook

Det har förts en het debatt kring ambulanshelikopterns vara eller inte vara i Dalarna. Förslaget om att köpa in den kritiserades hårt och när beslutet väl togs, uppstod ytterligare problem med bemanning av helikoptern och avtal kring ersättning för det. Nu är det löst.

–  Det finns avtal med läkare, uppger Tomas Riman, divisionschef på landstinget Dalarna.

Läkarnas vilkor har tidigare kritiserats. I november menade överläkare Fredrik Broman att de villkor som presenterats för läkarna var alldeles för dåliga.

Lagom till Vasaloppet

I början av februari, lagom till Vasaloppet, är planen att helikoptern ska kunna föras över till basen på flygfältet i Mora. Dessförinnan måste hangaren bli klar så att den kan besiktas och godkännas av Transportstyrelsen.

– Efter det börjar inflygningen så att besättningen lär känna området och det blir också viss träning av de sju eller åtta läkare som ska turas om att  bemanna helikoptern, säger Paul Carbonnier, chefen vid kommunförbundet Svensk Luftambulans.

Det är redan anställda landstingsläkare som ska bemanna helikoptern som ska vara utryckningsklar dygnet runt. Till helikoptern finns fem piloter som turas om att flyga och fem sjuksköterskor med viss flygutbildning.

Se inslaget om utbildningen här!

På basen i Mora ska två tekniker finnas för att sköta service och underhåll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Region Dalarna

Mer i ämnet