Landstinget Dalarna lockade nya blodgivare under Alla hjärtans dag. Foto: Ellen Johansson, SVT

Landstinget Dalarna bjöd på ”den ultimata kärleksgåvan” på Alla hjärtans dag

Uppdaterad
Publicerad

De flesta har nog inte missat att den 14 februari innebär alla hjärtans dag. Många köper blommor och choklad, men det finns andra kärleksgåvor som kan vara av större betydelse.

Landstinget Dalarnas alla hjärtans dag-gåva var att alla blodcentralerna runt om länet hade extra tider för nyregisteringar och blodgivning under dagen. Om man som blodgivare även tog med sig en vän som registrerade sig och tog prover för att bli blodgivare, bjöd landstinget dessutom på biobiljetter som tack.

För den goda sakens skull

– Det är ju egentligen den ultimata kärleksgåvan, att man ger utav sig själv till någon annan, helt okänd person. För den goda sakens skull och som kan leda till att liv räddas, säger Elin Borglund, samordnare för blodcentralerna i Dalarna.

Enligt Elin Borglund behövs ständigt fler blodgivare. Ju äldre befolkningen blir desto mer blod kommer att behövas.

 – Vi ser det här som en satsning, att vara proaktiva och se att vi i det långa loppet har tillräckligt med blodgivare, säger hon.

Blodgivare i 18 år

Katrin Staffansson var en av de som hade tagit sig till blodcentralen i Falun under onsdagen, men inte för första gången. Hon har nämligen varit blodgivare i 18 år.

Det behövs ju blod, och man hjälper andra, säger hon.

 – Jag har velat bli blodgivare i flera år men det har inte blivit av innan, men annars ser jag det som en självklarhet och något som alla människor som är friska borde göra, säger Tammy Bené som besökte blodcentralen för att registrera sig som blodgivare.

Det här gäller för att kunna ge blod

En blodgivare måste vara mellan 18 och 60 år, man ska vara frisk och väga minst 50 kilo.

Blodgivaren ska även ha en giltlig ID-handling, förstå och tala svenska och ha ett svenskt personnummer.

Källa: geblod.nu

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.