Landstinget höjer stödet till partierna

Uppdaterad
Publicerad

Landstingsfullmäktige har beslutat att höja partistödet för nästa år med 2,5 procent jämfört med i år.

Det innebär att de nio partier som är representerade i landstingsfullmäktige nästa år får totalt 11 262 350 kronor. Pengarna fördelas så här; partiet får ett grundstöd på 125 136 kronor och sedan får partierna ytterligare 122 122 kronor per mandat.

”Väl använda pengar”

– Partistöden är till för att att partierna ska kunna driva en fungerade verksamhet, säger Bengt Lindström (S) som är ordförande i landstingsfullmäktige.

Han säger också att det är väl använda pengar som demokratin inte skulle fungera utan och han får medhåll av Birgitta Sacrédeus (KD).

– Partistödet används bland annat till att kompetenshöja politikerna, säger hon.

Annan budget för arvoden

Förutom partistödet finns även en budget för politikernas ersättningar: i år är den på 24 170 000 kronor. Här ingår bland annat landstingsrådens och oppositionsrådens arvoden och de övriga poltikernas arvoden och reseersättningar vid sammanträden. Totalt kostar politiken alltså drygt 35 miljoner kronor.

83 politiker

Vid landstingsmötet beslöt man också att antalet ledamöter i fullmäktige ska vara oförändrat, 83 stycken, även under nästa mandatperiod.

Enligt kommunallagen måste det vara minst 71 politiker i landstingsfullmäktige i ett län av Dalarnas storlek.

– Det behövs många förtroendevalda, det är viktigt för demokratin och det blir också en bra geografisk spridning, säger landstingsrådet Gunnar Barke (S).

Ansvaret ökar

Redan från årsskiftet tar Landstinget över ansvaret för kollektivtrafiken och från nästa mandatperiod så kommer landstinget sannolikt att ombildas till region och då får man ytterligare arbetsuppgifter från nuvarande Region Dalarna, så fullmäktigeledamöternas ansvar ökar.

TV: Hör varför politkerna anser att det ska vara 83 politiker i landstingsfullmäktige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.