Foto: TT

Landstinget lex Maria anmäler dödsfall

Publicerad

Landstinget Dalarna lex Maria anmäler nu ett dödsfall i somras efter en interutredning. Enligt Landstinget ska brister i hur receptförskrivningen hanterats sannolikt bidragit till kvinnans död.

Den äldre kvinnan som är hemmahörande i Orsa fick sina läkemedel hemskickade, så kallade dosdispenserade läkemedel. Men när hennes recept för blodförtunnande medicin gick ut så förnyades det aldrig.

Efter två veckor utan sin medicin fick kvinnan en stroke och avled en vecka senare på lasarettet.

Nu har Landstinget Dalarna gjort en internutredning och anser att bristen på den blodförtunnande medicinen sannolikt bidragit till kvinnans död.

– För att förhindra att liknande händelser inträffar igen genomför nu Landstinget Dalarna ett flertal åtgärder med omedelbar verkan. Dessa förbättringsåtgärder syftar till att öka patientsäkerheten när det gäller läkemedelshantering och kommer att införas i både den öppna vården samt den specialiserade slutna vården, säger Roger Larsson, chefläkare, division primärvård i ett pressmeddelande.

Detta är en lex Maria-anmälan

Lex Maria är det vardagliga namnet på den anmälan som vårdgivaren har skyldighet att göra till Inspektionen för vård och omsorg vid alla händelser som medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada hos en patient. Detta är sedan 1 januari 2011 reglerat i Patientsäkerhetslagen, SFS 2010:659 i 3 kap. 5 §.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.