Landstingsrådet Ulf Berg (M) var med och presenterade Landstinget Dalarnas nya budget på torsdagseftermiddagen. Foto: Anders Hansson/SVT

Ny landstingsbudget presenterades – genomför flera förändringar

Uppdaterad
Publicerad

Den nya landstingsledningen tar nu sina första steg för att ändra på saker som de tycker är fel. Det stod klart när den nya budgeten offentliggjordes under torsdagseftermiddagen – där man presenterade ett antal förändringar.

Ett nytt nattavtal för sjuksköterskor, ett återinförande av ambulansen i Rättvik och rekrytering av en ny regiondirektör. Ja, det är saker som ingår i budgeten som tagits fram av Landstinget Dalarnas nya styre.

Ny regiondirektör

Det betyder bland annat att den nuvarande regiondirektören Karin Stikå Mjöberg får sluta som högsta tjänsteman i landstinget.

– Jag tror att det är viktigt att vi försöker tänka strategiskt och långsiktigt så att vi hela tiden har en bra omvärldsanalys och är först på plats när utvecklingen kommer dit. Det är lite som en hockeymatch; man vinner genom att vara först på den plats där pucken kommer nästa gång. Så ska det vara i landstinget också, säger landstingsrådet Ulf Berg (M) om beslutet att rekrytera en ny regiondirektör.

Han förklarar dock att Karin Stikå Mjöberg dock kommer att finnas kvar i landstinget även nästa år, men då i en annan roll.

Återinför ambulansen i Rättvik

När det gäller det nya nattavtalet för sjuksköterskor så återstår ett antal fackliga förhandlingar innan förändringarna kommer att sjösättas. Gällande återinförandet av ambulansen i Rättvik så är planen att den ska vara i rullning under nästa år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer