Protester och kritik – de senaste åren har varit minst sagt omvälvande för Dalarnas sjukvård. Foto: SVT

Landstinget ser tillbaka på turbulent period

Uppdaterad
Publicerad

Om knappt sju månader är det val och en av de frågor som väljarna tycker är viktigast är vården.

Hur ska köerna kortas, tillgängligheten öka och pengarna räcka?

Det har varit turbulenta år för landstinget sedan förra valet. Valresultatet 2014 innebar att dom rödgröna partierna i landstinget inte fick egen majoritet.

Sverigedemokraternas 8 mandat skulle ge möjligheten för partiet att få en vågmästarroll men för att förhindra detta klev centern in som stödparti åt de röd-gröna. Där med fortsatte 100 år av obrutet socialdemokratiskt maktinnehav över dalasjukvården – och det blev kanske den mest turbulenta perioden i landstingets historia.

Val 2018 Dalarna

Kritik och två stora sparpaket

Bara inom ett år efter valet klubbades två stora sparpaket igenom. Tanken var att ekonomin för länets vård skulle förbättras. Samtidigt innebar sparpaketen att vårdcentralsfilialer runt om i Dalarna lades ner. Ett annat exempel är flytten av ambulansen i Rättvik som resulterade i starka reaktioner från både rättviksbor och politiker. Sparpaketen har varit omdiskuterade och fått kritik från människor runt om i Dalarna. Nu är frågan, kommer det politiska klimatet att förändras efter valet?

Valet 2018

Den 9 december är det val igen till landstinget – och frågan är vem som får förtroendet att styra landstingsskutan vidare, eller regionen som det kommer att heta efter årsskiftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Dalarna

Mer i ämnet