Många söker hjälp mot psykisk ohälsa – lång kö till Fontänhuset

Uppdaterad
Publicerad

För att få hjälp med psykisk ohälsa gäller det att ha tålamod – åtminstone om man söker sig till Fontänhuset i Falun där kön ringlar sig lång.

Omkring 35 personer vill vara en del av verksamheten som hjälper människor i alla åldrar att få en meningsfull vardag.

– Det är inte alls bra att det är kö, säger Lennart Martinsson, initiativtagare och handledare på Fontänhuset.

Fontänhuset Falun, som ligger precis intill tågstationen i Falun, fungerar som en slags daglig verksamhet för människor som lider av olika former av psykisk ohälsa. I dagsläget har verksamheten 45 inskrivna medlemmar. De får baka kakor och laga mat, sitta i receptionen, skriva för en tidning eller delta i Fontänhusets nystartade podcast; allt för att vara en del av ett sammanhang.

Nu har ryktet om Fontänhuset spridit sig.

– Vi hade inte räknat med att så många skulle komma hit så fort, säger Lennart Martinsson.

Beredda var de inte, de tre personer som arbetar heltid på Fontänhuset. Verksamhetsledaren Lotta Nolander hoppas att Fontänhuset kan anställa fler till våren. Verksamheten har fått två miljoner från kommunen till nästa år, men Lotta Nolander menar att det knappt räcker, eftersom de är beroende av bidrag.

– Mycket av pengarna äts upp av hyran och två av oss anställda så om vi ska kunna rekrytera fler behöver vi mer pengar. Och vi behöver ju anställa fler eftersom fler vill komma till oss, säger hon.

Fontänhuset Falun har även sökt bidrag från Socialstyrelsen – en betydande summa på 1,5 miljoner.

– Det är avgörande för vår framtid vad vi får från Socialstyrelsen, säger Lotta Nolander.

I klippet berättar 30-åriga Emma Lif och ”Eva” om hur de fått hjälp med sin psykiska ohälsa.

Vem får komma till Fontänhuset?

Enligt Lennart Martinsson är alla (i åldrarna 16-65 år) som upplever sig ha en psykisk ohälsa välkomna. Framöver kommer de dock vända sig extra mycket till ungdomar mellan 16 och 30 år genom skolbesök och andra uppsökande aktiviteter.

Fontänhuset Falun är det nordligaste av 13 hus i Sverige och i hela världen finns ca 350 fontänhus. Modellen kommer ursprungligen från USA och första huset startade 1948.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.