Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anna Carlsson, nationell samordnare Länsstyrelsen Dalarna, berättar hur tillsynen kommer att gå till. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Länsstyrelsen Dalarna rekryterar mer personal när de får mer jobb på grund av den tillfälliga pandemilagen

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen trädde den tillfälliga pandemilagen i kraft. Det är landets länsstyrelser som nu ska se till att bland andra gym, köpcentran och badhus anpassar sina verksamheter efter den.

Den tillfälliga pandemilagen gäller fram till den 30 september och innebär till exempel att det blir obligatoriskt att beräkna det maximala antaletbesökare som får vistas i lokalerna och se till att gränsen inte överskrids.

Det är nu landets länsstyrelser som har i uppgift att sköta tillsynen av lagen och deras kontroller kan ske både på distans och på plats.

– Vi som tillsynsmyndighet kan lägga förelägganden och viten. I väldigt speciella fall kan vi stänga tillfälligt för att verksamhetsutövarna ska vidta rätt åtgärder, säger Anna Carlsson som är nationell samordnare vid Länsstyrelsen Dalarna.

Syftet med tillsynen är att minska smittspridningen genom att informera och kontrollera att föreskrifter och beslut efterlevs.

Dalarna har samordningsansvar

Länsstyrelsen Dalarna har, förutom samma tillsynsuppdrag som de andra länsstyrelserna även samordningsansvaret för tillsynsuppdraget för samtliga länsstyrelser.

– Det är vi som har tagit fram bland annat tillsynsprotokoll och beslutsunderlag för att det ska bli så lika som möjligt och för att verksamhetsutövarna ska få samma förutsättningar i hela Sverige, berättar Anna Carlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet