Länsstyrelsen vill ha hjälp att samla in spillning från björn för att kunna inventera svenska björnstammen. Foto: Claudio Bresciani/TT

Länsstyrelsen: hjälp oss plocka björnbajs

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av sommaren är många ute i skog och mark – och då vill länsstyrelsen i Dalarna och Gävleborg ha hjälp från människor att samla in prover från björnars spillning.

Var femte år görs spillningsinventeringen av björnstammen i de län där mycket av djuren finns. Det här görs för att skapa en bild av stammens storlek men också av dess utbredning och utveckling, menar länsstyrelsen i Dalarna.

Behöver hjälp från allmänheten

Runt 1.500 prover kommer behövas, men länsstyrelsen själva kommer inte att klara av att samla in proverna själva.

De är beroende av att de som rör sig i skog och mark hjälper till med hjälp av ett inventeringskit från länsstyrelsen.

– Det är ett litet rör som är drygt 5 centimeter långt och där man ska stoppa i ungefär en kubikcentimeter, drygt en sockerbit, av spillningen. Men när man tar den här spillningen, så får man inte förorena den genom att ta med händerna – men en pinne i skogen brukar fungera bra, berättar Sven Arnvind som är ansvarig för björnspillningsinventeringen hos länsstyrelsen i Dalarna.

Hur är man säker man på att man inte råkar ta prover från samma spillning då?

– Det kan man inte riktigt säkert veta. Men det finns små knep, som att sätta en pinne på platsen där man varit eller göra cirkel av grus kring spllningen.

Vill sprida kunskap om rovdjur

Proverna skickas sen på analys, där individens DNA fastställs och där man sedan alltså kan räkna ut stammens antal och utbredning.

 Inventeringen görs mellan 21 augusti och 31 oktober i både Dalarna och i Gävleborg, samtidigt som också angränsande kommuner till länen också får bidra till inventeringen.

– Man försöker engagera så många som möjligt i samhället till det här. Syftet är att sprida kunskap om rovdjurens existens och leverne, då det är därför man vill ha hjälp, säger Sven Arnvind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.