Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fiskhandläggare Mikael Melin på länsstyrelsen väntar på analysresultat huruvida fångade laxar var sjuka. Foto: Torbjörn Påhlman/SVT

Länsstyrelsen om rymningen av sjuka fiskar: ”Det ekonomiska fick gå före miljön”

Uppdaterad
Publicerad

När fisk från fiskodlingen i Siljan konstaterades bära på smitta fick företaget ett år på sig att tömma odlingen. När stora mängder fisk nu rymt och riskerar att smitta vild fisk beklagar länsstyrelsen att det fick ta sådan lång tid.

I somras konstaterades att den odlade regnbågslaxen vid Björka i Siljan var smittad av en njursjukdom. Man fick då, av Jordbruksverket, ett år på sig att tömma odlingen på fisk av ekonomiska skäl.

Anledningen ska ha varit att det är svårt att få ut så mycket fisk på marknaden på en gång, men också på grund av pandemin.

– Det ekonomiska fick gå före miljön och det är väldigt beklagligt, säger fiskhandläggare Mikael Melin på Länsstyrelsen Dalarna som nu väntar på analysresultat huruvida fångade laxar var sjuka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.