Lärare och elever protesterade mot nedskärningar i skolan: ”Personal sliter sig fördärvad”

Uppdaterad
Publicerad

Rektorer, pedagoger och fackligt engagerade slöt upp till protestmarsch på Stora torget i Falun under lördagen. Anledningen är att de har fått nog av nedskärningarna i skolan.

– Personal sliter sig fördärvad i skolan och går på knäna. Ytterst är det ju barnen som får betala för det här, säger Åsa Hansson, en av initiativtagarna och specialpedagog på Gruvrisskolan.

Protesterna pågår på tolv orter runt om i Sverige och Falun är en av dem. I Falun var bland andra Kommunals ordförande i Bergslagen, Malin Ragnegård, på plats och Hanna Meijer Holmqvist, ordförande för Lärarnas Riksförbund i Falun och Dalarna. Flera tal hölls, elever från Lugnetgymnasiet uppträdde med sång och omkring 50 personer lyssnade.

”Räddningsaktion för skolan”

Åsa Hansson tycker att protestmarschen är viktig.

– Man kan säga att det är en räddningsaktion för skolan som pågår. Kommunerna sparar och staten ställer allt högre krav på vår verksamhet, men vi kan inte höja kvaliteten samtidigt som det ska effektiviseras, det är en omöjlighet, säger hon.

Smärtgränsen nådd

Åsa Hansson anser att smärtgränsen är nådd. Av alla Sveriges kommuner hamnade Falun på plats 287 i fjol när Lärarnas Riksförbund rankade kommunernas satsningar och resultat i grundskolan.

– Det finns gränser för hur mycket man kan spara och den är nådd, egentligen för länge sedan.

Protesterna är ett försök att uppmärksamma nedskärningarna och rädda generationer som sedan ska ut i arbetslivet.

– Vi är oroliga för att kvaliteten i skolan försämras om nedskärningarna fortsätter. Vi måste tala om detta för vi är så arga nu. Ytterst handlar det om framtida generationers rätt till goda kunskaper.

”Måste finnas en balans”

Förhoppningen är att regeringen och kommuner tar sitt ansvar, vilket Åsa med flera anser att de inte gör i dag.

– Det måste finnas en balans mellan regeringen och skolverkets krav och resurserna som kommunerna tillför. Just nu finns inte den balansen och vi måste ha förutsättningar för att kunna följa skollagen, säger Åsa Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.