Tack vare en fiskare som fick syn på den äldre mannen kunde han räddas. Foto: SVT

Person gick genom isen på sjön Öjen i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

En äldre man gick genom isen på sjön Öjen i Dalarna under fredagsförmiddagen, cirka 100 meter från land. Tack vare en fiskare, som fick syn på mannen och slog larm, kunde han räddas.

– Enligt räddningstjänsten hade mannen troligtvis inte klarat sig utan honom, förklarar Patrik Qvicker, SVT:s reporter på plats.

Larmet kom till SOS Alarm vid 08.42. En man som satt och fiskade hade då fått syn på en äldre man som gått genom isen och inte kunde ta sig upp själv.

Försökte få upp mannen

Fiskaren gjorde själv flera försök att dra upp mannen, men lyckades inte. När räddningstjänsten kom till platsen kunde de, med hjälp av bland annat skoter, få upp mannen, som nu är förd med ambulans till sjukhus.

Lindrigt skadad

Under fredagsförmiddagen larmades SOS Alarm om att en person ska ha gått genom isen. Foto: Google earth/SVT Design.

– Mannen uppges ha lindriga skador, säger SVT:s reporter på plats.

Eftersom mannen varit så långt ut på isen, där det inte varit fler människor, bedömer räddningstjänsten att han troligtvis inte klarat sig om inte fiskaren varit där och sett händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.