Brinner i villa – begärt extra rökdykare: ”Så stort och varmt att vi inte kan gå in”

Uppdaterad
Publicerad

En stor villa i Transtrand, Malung-Sälens kommun har totalförstörts efter en omfattande brand.

– Vi måste slå isär huset så att vi kommer åt att släcka. Det går inte att gå in, säger Bo Lundberg, räddningschef på Malungs-Sälens räddningstjänst. Strax efter kockan 18 meddelade räddningstjänsten att läget var under kontroll och att eftersläckningsarbetet påbörjats.

Larmet inkom 12:40 och enligt inringaren rykte det kraftigt från bostaden.

– Det är en brand uppe på vinden som vi håller på att släcka, säger Bo Lundberg, räddningschef på Malungs-Sälens räddningstjänst vid 13:20.

Branden utvecklades snabbt och efter ett tag beställdes förstärkning från Mora och Malung då det krävdes fler rökdykare.

– Det är så stort och varmt att vi inte kan gå in, säger Bo Lundberg.

Han uppger även att ingen har skadats i samband med branden.

SVT:s reporter på plats

Enligt SVT:s reporter som följer händelseförloppet har branden blossat upp flera gånger.

– Det har kommit lågor från övervåningen, så det är inte bara vinden som är drabbad. Den är fortfarande inte under kontroll, säger han.

Även trafiken längs med riksväg 66 påverkas, polisen dirigerar och släpper fram bilarna växelvis.

SVT:s reporter berättar att branden uppstod efter en storstädning. Husägaren ska under morgonen ha städat ur huset varpå han lämnat bostaden. Någon gång efter det hade någon sett rök, detta enligt SVT:s reporter som pratat med folk på platsen.

Foto: Patrik Qvicker, SVT
Det brinner på en vind i en villa i Transtrand, Malung-Sälens kommun. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Ingen förundersökning inledd

Enligt Christina Hallin, presskommunikatör på polisen, region Bergslagen, så är polisen på plats men ännu är ingen förundersökning inledd.

– Vi är ännu inte säkra på vad som startat branden och det finns nu ingen misstanke om brott, säger hon strax efter 14.30 på måndagen.

Senare på kvällen bekräftar polisen att en anmälan gjorts, utan misstanke om brott.

Foto: Patrik Qvicker, SVT

”Släcker utifrån och in”

Vid klockan 15.40 så meddelade Bo Lundberg, räddningchef i beredskap på räddningstjänsten i Malung-Sälen, att brandmän från Mora kommit för att hjälpa till med höjdfordon.

– Vi har sågat upp taket, så vi kan släppa på trycket. Men det handlar om en totalskada av huset, säger han och fortsätter:

– Vi börjar känna att vi kan få kontroll på läget så småningom. Men det har ju varit så varmt att vi inte kunnat gå in. Vi måste försöka jobba oss utifrån och in med släckningen.

Huset stod enligt Bo Lundberg tomt.

– Det var ingen som bodde där.

Foto: Patrik Qvicker, SVT

Senare på eftermiddagen tog räddningstjänsten beslutet att huset delvis måste rivas för att komma åt att släcka.

– Vi har beställt hit en grävmaskin för vi måste slå isär huset om vi ska komma åt att släcka, annars blir vi aldrig klara här, säger Bo Lundberg.

Foto: Patrik Qvicker, SVT

Läget under kontroll

– Nu har vi snart rivit huset, så nu är det lugnt. Läget är under kontroll, vi håller på med eftersläckning, säger Bo Lundberg strax efter klockan 18.

Foto: Patrik Qvicker/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.