Larm om drunkning i Dalälven – stort räddningspådrag

Uppdaterad
Publicerad

Vid 9-tiden på torsdagsmorgonen larmades SOS Alarm om att en person befinner sig i Dalälven i Avesta efter att ha gått genom isen. Stora räddningsinsatser skickades till platsen och efter en stund kunde en kvinna räddas ur vattnet.

Enligt de första uppgifterna skulle en person befinna sig cirka 30 meter från land utanför en badplats. En person ska ha gått genom isen och ropat på hjälp, enligt SOS Alarm.

– Polisen är på plats och stora räddningsinsatser pågår, säger Tommy Lindh vid polisen.

Kraftigt nedkyld

Både Dalarnas ambulanshelikopter och en lufträddningshelikopter från Norrtälje skickades till platsen för att hjälpa till och efter en stund kunde man rädda en kvinna ur Dalälven.

Kvinnan fördes med till sjukhus, kraftigt nedkyld, enligt polisen.

Farligt på isarna

Det är oklart vad kvinnan gjorde ute på isen. Räddningsledaren Mats Hurtig säger att det inte är att rekommendera att vara ute på isarna just nu.

– Det är absolut livsfarligt, säger han.

I klippet ovan berättar räddningsledaren Mats Hurtig om hur kvinnan kunde räddas av en brandman precis innan hon försvann under isen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.