Brandmännen kämpar mot vattenmassorna i stugbyn i Färnäs Foto: Mora Brandlår

Många larm om översvämningar i länet

Uppdaterad
Publicerad

Vattennivåerna stiger nu i länet. Värst var det på fredagen kring Mora, Orsa och Säter.

* Vid 16-tiden kom larm om att E45:an i höjd med Kvarnberg söder om Noppikoski håller på att spolas över. Enligt Mora Brandkår var det en vägtrumma som isat igen. Enligt Trafikverket kan trafik passera på platsen med försiktighet. Man har nu personal på plats för att öppna upp vägtrumman igen.

* Ungefär samtidigt, vid 16-tiden kom larm om att väg 790 mellan mellan Magnilbo och Gustafs är översvämmad. Där är vägen helt avstängd på grund av vattenmassorna. Trafikverket räknar med att avstängningen kommer att vara hela helgen.

* Strax innan klockan 17 kom larm från Hedemora om att en å i Hyttbäcken svämmat över. Enligt larmet ska en gammal verkstad ha fått in vatten.

* Vid 19:16 kom larm om stopp i en vägtrumma i Embjörs söder om Säter. Enligt larmet ska vattnet stiga på gatan och närma sig hus.

* Vid 20:24 kom ett larm om en översvämning vid Färnäs Stugby utanför Mora. Enligt räddningschefen Johan Szymanski ska det vara kraftigt ökade vattenflöden på platsen. Brandmännen försöker nu skapa utrymme för vattnet för att rädda två broar och ett bostadshus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.