Starta videon för att se bilder från brandplatsen. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Skogsmaskin misstänks ha orsakat skogsbrand i Venjan

Uppdaterad
Publicerad

En skogsbrand bröt ut på ett hygge i Venjan på tisdagen. Branden misstänks ha orsakats av en skogsmaskin som avverkade skog på platsen. Vid 17-tiden bedömdes branden vara under kontroll.

– Nu går det att säga att den är kontroll, nu väntar vi bara på att markägarna ska komma hit och ta över släckningsarbetet och bevakningen, säger Jan-Olov Olsson, räddningschef vid Älvdalens räddningstjänst, vid 17-tiden.

Omfattningen beräknades vara ungefär 150 gånger 200 meter. Det fanns ingen byggnad i fara, men det fanns en viss spridningsrisk.

Dalarna – Blåljus

– Det brinner mitt ute i den mörkaste skogen, det är inte uteslutet att den kan sprida sig. Vi ska göra vad vi kan för att det inte ska hända, sade Jan-Olov Olsson tidigare under tisdagseftermiddagen.

Skogsmaskin misstänks vara orsaken

Räddningstjänsten misstänker att branden orsakades av en skogsmaskin, med kedjor på hjulen, som avverkade skog på platsen, trots brandfaran.

– Det är torrt och maskinen i fråga har kedjor och band på så att den kan skapa gnistor och speciellt ihop med avverkning, säger räddningschef Jan-Olov Olsson.

Länsstyrelsen Dalarna gick i maj ut med en vädjan om att avstå arbete med skogsmaskiner i skog och mark. Det är en vädjan som kvarstår efter den extremt torra sommaren.

– När man kör med skogsmaskin och i synnerhet när man använder kedjor på maskinerna kan det uppstå gnistor som kan antända marken. Det kan till och med räcka med att materialet blir varmt för att det ska antända, så torrt är det nu, säger Björn Forsberg, stabschef på länsstyrelsen Dalarna och fortsätter:

– Det är inget totalt förbud, men som det ser ut nu så avråder vi arbete med skogsmaskin.

Enligt SVT:s reporter på plats var det maskinföraren själv som upptäckte branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Blåljus

Mer i ämnet