Lars-Inge Svartenbrant, numera känd som Lars-Inge Carlander, omkom i en lägenhetsbrand i Kopparberg på fredagskvällen. Foto: SVT / Marcus Erik Lindström

Lars-Inge Svartenbrandt är död

Uppdaterad
Publicerad

Lars Carlander, tidigare Svartenbrandt, har omkommit i en lägenhetsbrand i Kopparberg.

Följ SVT Nyheter Dalarna på Facebook för fler nyheter!

Det var vid 17-tiden på fredagskvällen som polisen fick larm om ett bråk i en lägenhet i Kopparberg. När polisen kom till platsen brann det i lägenheten och en kvinna kunde evakueras genom ett fönster med hjälp av brandstege.

Svartenbrandt

När rökdykare gick in i lägenheten fann de en avliden man som nu kunnat identifieras som Lars-Inge Carlander, tidigare Svartenbrandt.

Hans anhöriga har under natten underättats.

”Händelsen är rubricerad som mordbrand och ingen person är i nuläget uppsatt som misstänkt. Lägenheten är avspärrad och under lördagen kommer en teknisk undersökning att ske av lägenheten”,  skriver polisen i Örebro på sin hemsida.

Svartenbrandt föddes i Grytnäs i Avesta 1945. Han var en av Sveriges mest kända brottslingar och har suttit i fängelse i mer än än 40 år för bland annat rån, misshandel, vapenbrott och narkotikabrott.

Flera gånger har han förklarat att han lämnat brottets bana och han har också skrivit ett par böcker på det temat, men han har ständigt gjort sig skyldig till nya brott.

Sommaren 2015 åtalades han för att ha hotat och försökt sparka poliser som skulle gripa honom i Kopparberg.

Så sent som i januari föreläste han i Borlänge under rubriken Livet, kärleken och döden.

Lars-Inge Carlander skulle ha fyllt 71 år i början av maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svartenbrandt

Mer i ämnet