Foto: Niklas Hagman

Flera trafikolyckor i Dalarna – Polisen: ”Iaktta stor försiktighet”

Uppdaterad
Publicerad

Ett flertal trafikolyckor har inträffat på kort tid i Dalarna under eftermiddagen. Bland annat har en lastbil med skrot kört av vägen mellan Säter och Smedjebacken och två olyckor har inträffat i närheten av varandra på E16 utanför Borlänge.

Både polis och räddningstjänst rapporterar om halka.

Lastbilsolyckan inträffade i höjd med Bondhyttan på väg 650 mellan Säter och Smedjebacken. Enligt polisen ska föraren inte ha skadats i olyckan och både last och lastbil ligger vid sidan av vägen.

Vägen är helt avstängd under räddningsarbetet och bärgare ska vara på plats vid 15-tiden.

Ännu en lastbilsolycka

Vid 15 inträffade ytterligare en olycka där en lastbil körde av E45 i höjd med Vika i Mora kommun. Lastbilen hamnade i diket, men står inte trafikfarligt till, enligt polisen. Ingen person ska ha skadats i olyckan.

Singelolycka och frontalkrock på E16

Strax efter klockan 15 körde en personbil med en person i av vägen på E16 i höjd med Duvnäs mellan Borlänge och Djurås.

Klockan 15.17 larmades det igen från en plats alldeles i närheten på samma väg, den här gången rörde det sig om två personbilar som frontalkrockat. Enligt räddningstjänsten ska det ha funnits en person i vardera bil. Skadeläget är oklart.

– Just nu finns det ingen kvar i något av fordonen, jag vet inte tillståndet för någon av de inblandade, men två av dem vårdas i ambulans på plats, säger Daniel Holmstrand, inre befäl på räddningstjänsten Dalamitt.

En timme senare rapporterar polisen att en person från frontalkrocken förts till sjukhus. Även föraren från singelolyckan fördes till sjukhus.

Polisen uppmanar till försiktighet

Polisen uppmanar de som färdas efter E16/rv70 mellan Borlänge och Djurås att iaktta stor försiktighet med tanke på väglaget och att två olyckor inträffat i närheten av varandra.

– Det är jättehalt på plats, brandkillarna halkar omkring på vägbanan, säger Daniel Holmstrand.

Vägen beräknas vara avstängd fram till 16.30.

Tre fordon i olycka utanför Insjön

15.20 larmades SOS om en olycka mellan Leksand och Insjön på riksväg 70. Tre fordon var inblandade i olyckan enligt larmet. Enligt polisen ska en person ha skadats men det är oklart hur allvarliga skadorna är. En hund som fanns i en av bilarna ska ha sprungit från platsen.

Enligt en uppdatering från polisen en timme senare har en person förts till sjukhus med smärta i nacke och ben.

Personbilar och lastbil i olycka

15.37 kom larm om en olycka mellan en personbil och lastbil på riksväg 70 strax söder om Avesta.

–Det verkar vara två personbilar som är inblandade faktiskt. En bil står i diket och en står snett över vägbanan, det är stopp i trafiken där, säger polisens presstalesperson Christina Hallin.

Ingen ska ha skadats allvarligt vid olyckan.

– Det är är tre personer som klagar på nacksmärtor men alla är vakna och talbara, säger Christina Hallin.

Tre personer fördes till sjukhus efter olyckan.

Lastbil körde in i rondell

15.39 larmades polis om en olycka på riksväg 69 där en lastbil enligt inringare fått sladd och kört rakt in i en rondell. Det råder begränsad framkomlighet på platsen. En specialbärgare är beställd från Stockholm och beräknas vara framme vid 17-tiden.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning i länet på grund av snöfall som kan ge upp till 25 cm snö lokalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.