Lastbilen körde in i sidan på tåget vid en oövervakad järnvägskorsning. Foto: Niklas Hagman

Lastbil körde in i tåg – orsakade stopp i tågtrafiken

Uppdaterad
Publicerad

En lastbil och ett tåg har kolliderat i höjd med Mälby mellan Avesta och Fors. Ingen ska ha skadats fysiskt vid händelsen.

Larmet kom in vid 11:48. Räddningtjänst och ambulans skickades till platsen.

Enligt räddningstjänsten rör det sig om en lastbil som kört in i sidan och fronten på ett persontåg precis när det passerade en oövervakad järnvägsövergång.

– Chauffören är chockad men har inga större fysiska skador, säger han.

Omfattande skador

Lastbilen fick omfattande skador i fronten. Loket fick inte några större skador men står kvar på platsen i väntan på en ny lokförare. Något som är standard att byta vid olyckor enligt räddningstjänsten.

Det är dock oklart om tåget kommer att tas ur trafik.

– Vi vet inte om det är något fel på tåget och om det kan köra vidare, säger Alexandra Elias, presskommunikatör på Trafikverket.

Ersättningsbussar sätts in

SJ, som är ansvariga för driften av tåget från Tåg i Bergslagen, jobbar nu på att få fram ersättningsbussar på den drabbade sträckan.

– För vår del påverkas fyra tåg på sträckan, vi kommer även att leda om sydgående tåg på sträckan, säger Carl-Johan Linde, presskommunikatör på SJ. Han meddelar också att ingen på tåget ska ha fått några skador i samband med händerlsen.

Oklart när trafiken öppnas

Trafikverket skriver på sin sajt att järnvägsövergången är avstängd.

– Den stoppas tills räddningstjänst och olycksplatsansvarig gett sitt godkännande att starta trafiken igen, säger Alexandra Elias.

Polisen har inlett en förundersökning om vårdslöshet i trafik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.