Foto: SVT/Tobias Enmark

”Låt dem drömma, låt dem leva”

Ett hundratal personer samlades under lördagen vid Norra Backa i Borlänge för att manifestera mot utvisningarna till Afghanistan.
– Många ungdomar är väldigt oroliga, säger Shamila Ahmadi, ordförande i föreningen Dala Afghan/Unga Örnar.

I början av oktober i år slöts ett så kallat återtagandeavtal med Afghanistan som innebär att det nu är lättare för EU, och då även Sverige, att skicka tillbaka afghaner som inte fått tillstånd att stanna i Sverige.

Foto: SVT/ Tobias Enmark

Under lördagen samlade människor runt om i landet på olika platser för att protesteras mot detta avtal. I Borlänge samlades ett hundratal människor under den ljusgrå himlen i en manifestation som bland annat bestod av en dramatisk teaterföreställning vid Norra Backa.

– Många ungdomar är väldigt oroliga och de säger: ”Vi har ingen framtid, varför ska vi åka tillbaka? Vi som tog alla risker för att komma hit till Sverige”, berättar Shamila Ahmadi som är ordförande i föreningen Dala Afghan/Unga örnar

Familjehem är förtvivlade

Christer Holm har öppnat sitt hem för flera ensamkommande barn från Afghanistan och han är djupt oroad över den nya situationen.

– Nio av tio hamnar i problem och blir mer eller mindre hotade till livet och Sverige medverkar då till att utfärda 90 procent sannolika dödsdomar, säger familjehemspappan till SVT Nyheter Dalarna. 

– Alla är förtvivlade. Vad är det Sverige håller på med?

UD avrådet resor till Afghanistan

Trots att Sverige nu skickar tillbaka ensamkommande afghanska barn till landet så avråder samtidigt Utrikesdepartementet, med anledning av säkerhetsläget, resor till Afghanistan.

– Många har börjat skolan för första gången i sitt liv, så låt dem drömma, låt dem leva och ta inte ifrån dem hoppet om livet och tron på demokratin och mänskliga rättigheter, säger Shamila Ahmadi.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer