Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pia Park, Frikyrkan i Insjön, och näringslivsutvecklaren Martina Stenvall om varför Leksands kommun satsar på uppvisningar och A-traktorer istället för en traditionell majbrasa. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Leksands kommun satsar på A-traktorer istället för majbrasa under valborgsfirandet

Uppdaterad
Publicerad

I år är det första gången efter pandemiuppehållet som kommuner kan arrangera större Valborgsmässofiranden igen. Då bestämde sig Leksands kommun för alternativt firande.

I stället för den traditionella brasan i centrum lägger man krutet på en A-traktor-träff för unga och vuxna.

Tidigare år, före pandemin, har Valborgsfirandet i Leksand lockat runt 5 000 personer och då har det varit majbrasa vid hembygdsgårdarna. Men i år blir det alltså något helt annat.

– Nu tar vi chansen och bjuder in barn och ungdomar till liv och rörelse på Torget, säger Martina Stenvall som är näringslivsutvecklare på Leksands kommun.

Dagen kommer att börja med Barnens Valborg med bland annat olika uppträdanden och festligheter.

A-traktorer istället för majbrasa

På kvällen blir det en A-traktor-träff som kommunen arrangerar i samarbete med kyrkorna i Leksand. De räknar med att det kan komma upp mot 50 A-traktorer till Torget.

– Vi tror att det blir en bättre stämning med en blandning av ungdomar och vuxna och vi vill vara ute och träffa ungdomarna där de är, säger Pia Park från Frikyrkan i Insjön.

Vill skapa en trygg kommun

– Vi är en av Sveriges tryggaste kommuner och det här är ett led i att fortsätta vara det, säger Martina Stenvall.

Se varför Leksand har valt ett annat firande i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

A-traktorerna

Mer i ämnet