Foto: SVT

Leksands socialtjänst får kritik

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänsten i Leksand har brustit i flera ärenden som rör barn och ungdomar. Nu kräver Inspektionen för vård och omsorg, IVO, att kommunen redovisar förbättringar.

I mitten av april i år gjorde IVO en föranmäld inspektion av socialtjänstens arbete med barn och ungdomsärenden i Leksand.

Vid inspektionen hittade IVO flera brister i arbetet på socialtjänsten. Bland annat tog flera utredningar för lång tid, barnen kontaktades inte när utredningar lades ner eller ändrades, och barn som blivit omplacerade hade ingen utsedd socialsekreterare som gjorde uppföljningar på hur barnet hade det.

Dalarna – Socialtjänsten

Måste visa upp förbättringar

Nu måste Leksand lämna in en redovisning om hur de förbättrat arbetet till IVO innan den 16 november.

– Vi kommer att ha gjort klart redovisningen redan den 3:e november. I övrigt kan jag inte kommentera exakt vad som hänt förrän vi har protokollfört förbättringarna, säger Lotten Kluck (FP) som är ordförande i utskottet för lärande och stöd som ansvarar för socialtjänsten i Leksands kommun.

Bröt mot socialtjänstlagen

Tidigare i år kunde SVT Nyheter Dalarna berätta att flera kommuner i länet bröt mot kontinuitetsprincipen, vilket innebär att barnen har rätt till samma utredare under utredningstiden.

Flera kommuner, däribland Leksand, bröt även mot socialtjänstlagens krav på en utredningstid på fyra månader. Anledningen till detta var att de flesta kommuner inte hade fullt bemannade socialtjänster som kunde hantera ärendemängden.

För att fylla de tomma stolarna på socialkontoren runt om i länet användes i stället konsulter för dyra pengar. Leksands kommun betalade under förra året 406 073 kronor för socialsekretare som hyrdes in som konsulter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Socialtjänsten

Mer i ämnet